Siirry suoraan sisältöön
Opiperusasiat » Blogi » Pyykinpesu merkit – mitä ne tarkoittavat?

Pyykinpesu merkit – mitä ne tarkoittavat?

Pyykinpesu kuuluu arkisiin puuhiin, jotka on hyvä jokaisen hallita. Eri materiaalit vaativat omat pesulämpötilat sekä erilaisen käsittelyn. Kun ryhdytään pyykinpesuun, on hyvä tarkistaa tekstiilin materiaali ja sen vaatima pesulämpötila. Erilaisten materiaalien kestämä pesumenetelmä on myös hyvä ymmärtää. Pyykinpesu merkit tekstiileissä kertovat tekstiileille sopivat pesulämpötilat ja sen, voiko tekstiilit pestä vesipesussa. Merkeistä voi tarkistaa tekstiilien laadut, näin pyykkäri voi valita pesuaineen tekstiilin materiaalin ja värin mukaan.

Tärkein asia, minkä pyykinpesu merkit kertovat, on pesulämpötila. Nyrkkisääntö on se, että puuvillaiset tekstiilit pestään 60 asteen pesuohjelmalla ja erilaiset sekoitemateriaalit 40 asteen pesuohjelmalla. Villa- ja silkkivaatteet pestään 30 asteen pesuohjelmalla.

Älä leikkaa tekstiilien pesumerkintöjä pois

Pyykinpesun tarkoituksena on puhdistaa tekstiili ja siten pidentää sen käyttöikää. Yleensä vaatteet ja muut tekstiilit halutaan pitää sen näköisinä, kuin ne olivat uusina. opi perusasiat -sivusto kertoo, kuinka tekstiilien puhdistus onnistuu. Tärkeintä on pestä tekstiilit oikeassa lämpötilassa ja samanväristen kanssa.

Vaaleanpunaiselta pyykiltä välttyy, kun pesee valkoiset lakanat ja punaiset paidat erikseen. Pyykinpesu merkit eivät aina kerro, että tekstiili on pestävä samanväristen tekstiilien kanssa. Usein tämä maininta on värillisissä tai mustissa vaatteissa, mutta sama pätee valkoisiin vaatteisiin. Valkoisille tekstiileille voi käyttää valkopyykille tarkoitettua pesuainetta ja värillisille kirjopyykille tarkoitettua.

Vaatteiden pesumerkit antavat ohjeet pesuun

Valko- ja kirjopyykin lisäksi pyykkikoneissa on hienopesuohjelmia villa- ja silkkivaatteille. On hyvä tietää, kuinka sopiva pesu on vaatteiden hoito-ohjeisiin merkitty.

  • Pyykinpesu merkit kertovat pesuveden sopivan lämpötilan.
  • Merkit kertovat, onko hyvä käyttää aroille tekstiileille tarkoitettua pesuohjelmaa.
  • Pesumerkit kertovat myös sopivan silityslämpötilan.

Erikoisemmat pesumerkit

Pesumerkeissä on omat merkit varovaiselle pesulle ja erittäin varovaiselle pesulle. Arat materiaalit vaativat tällaiset pesuohjelmat pysyäkseen siisteinä. Myös kuivaukselle on merkinnät, esimerkiksi tasokuivaukselle ja rumpukuivaukselle. Rumpukuivaus kielletty -merkki on hyödyllistä tunnistaa. Silityslämpötiloille on omat kolme merkkiä, joita kannattaa noudattaa.

Jotkut materiaalit vaativat kemiallisen pesun, koska ne eivät kestä vesipesua. Kemiallisen pesun merkki on siis hyvä tuntea. Myös käsipesulle on olemassa oma merkki, joka on helppo tunnistaa. Jotkut vaatteet eivät siedä linkousta – linkouksen kieltävä merkki kertoo sen. Omat merkit on valkaisun kestävyydelle ja sille, että ei saa valkaista. Sillekin löytyy oma merkki, että vaate on ripustettava vettä valuvana kuivumaan.