Siirry suoraan sisältöön
Opiperusasiat » Blogi » Nuotion sytyttäminen, onko se taitolaji?

Nuotion sytyttäminen, onko se taitolaji?

Nuotion sytyttäminen eli tulenteko on toisinaan haasteellista ja turhauttavaa, mutta päätimme antaa hiukan yksinkertaisia ohjeita, joilla se onnistuu ehkä helpommin. Toinen tärkeä asia on vastaavasti nuotion sammuttaminen. Sekin on tehtävä huolella ettei kytevä nuotio saa aikaan tulipaloa. Mutta perehdytään ensin nuotion sytyttämiseen ja vasta sen jälkeen, kun nuotio palaa, ryhdytään sitä sammuttamaan. Mitä siis tarvitaan sytyttämiseen? Kasa puita, sytykkeitä ja tulitikkuja.

Nuotion sytyttäminen näyttää yksinkertaiselta, kun sen tekee henkilö, joka homman osaa. Yksi tärkeä pointti on hyvät sytykkeet ja oikeastaan sitä ennen koko tulenteon valmistelu. Tarvikkeiden on viisaampi olla valmiina, jotta niitä ei tarvitse kesken kaiken lähteä mistään haeskelemaan.

Säilytä sytykkeet ja tulitikut kuivana

Jos on suunniteltu retki, jossa on aikomus tehdä nuotio, niin on hyvä jo alun pitäen varautua sytykkeisiin ja tulitikkuihin. Ne kannattaa myös suojata kosteudelta eli laittaa suljettaviin muovipusseihin. Jos https://opiperusasiat.fi/kodin-siivoaminen tehdään usein ilman vettä, niin liian usein myös retkeilijältä unohtuu vesi, jolla nuotion voi lopuksi sammuttaa.

Nuotion sytyttäminen on sinällään helppoa, jos oivaltaa muutamia asioita. Ensinnäkin sen, että tuli tarvitsee syttyäkseen aina happea. Nuotion kasaamista ei kannata aloittaa nuotiomontun pohjalta. Happi on äkkiä loppu ja sen jälkeen syttyminen voi loppua nopeasti. Montun pohjalle voi laittaa pari puuta, jolla nostaa nuotion ylemmäs ja eristää sen kosteudesta.

Lyhyt muistilista nuotion sytyttämiseen

Oheen on kerätty muistilistan omaisesti, mitä tarvitsee ottaa huomioon silloin, kun aikoo sytyttää nuotion. Lista on ylimalkainen ja tarkemmat selitykset löytyvät näistä kappaleista.

  • Muista aina ottaa sytykkeet ja puukko mukaan
  • Nuotion pitää saada happea
  • Kaikkein helpoin on tehdä kehikkonuotio
  • Sytytä nuotio keskeltä
  • Märissä olosuhteissa sytyttäminen vaatii malttia

Sammuttamisen vinkit

Kun olet rakentanut nuotion kehikkomaisesti ja sytyttänyt sen keskeltä, niin on aika miettiä, miten tapahtuu nuotion sammuttaminen. Nuotiota ei missään nimessä kannata ruveta sammuttamaan silloin, kun se roihuaa kunnolla. Lopeta ensin puiden lisääminen, jonka jälkeen nuotio hiipuu kaikessa rauhassa hiljalleen.

Savuavan nuotion sammuttaminen onnistuu parhaiten vedellä tai lumella. Sinun tehtäväsi on varmistaa, että se todella sammuu eikä jää kytemään, kun poistut paikalta. On aina muistettava, että jos tulenteosta tulee isompi roihu ja se aiheuttaa vahinkoa, on tulen tekijä siitä vastuussa. Toisin sanoen tulen tekijä on aina korvausvelvollinen. Joten siksi on tärkeää, että hoitaa myös sammuttamisen oikeaoppisesti.