Siirry suoraan sisältöön
Opiperusasiat » Blogi » Lainaa kohtuudella

Lainaa kohtuudella

On hyvä oppia elämässä se, että jos ottaa lainaa, niin se tulee myös maksaa takaisin. Tämä ei ole mikään itsestään selvä juttu, jos vaikka seuraa maiden

velkaantumista. Esimerkiksi Kreikka ja Suomi samoin ovat velkaantuneet viime vuosina huomattavasti. Tämä tarkoittaa, että maat ovat lainanneet enemmän kuin ovat pystyneet maksamaan takaisin.

Sama juttu pätee yksitysihmisten elämässä. Velkaantumista tapahtuu ja voi tapahtua ihan kenelle hyvänsä. Joskus voi lähteä hillitön velkaantuminen käytiin ihan pienen asian seurauksena. Jos vaikka sairastuu tai eroaa, voivat laskut kasaantua muuttuneen elämäntilanteen myötä. Tällöin on hyvä pistää velkaantumisella stoppi ja vähentää vaikka kulutusta tulojen mukaiseksi mahdollisimman nopeasti. Asioiden kieltäminen ja laskujen väistely ei auta. Paras ottaa härkää sarvista heti.

Laina on siis ihan ok juttu, kunhan muistaa miettiä, että se tulee myös maksaa takaisin. Kierteeseen ei saa joutua. Laske kuukausittaiset menosi tulojesi mukaan. Jos otat lainaa, laske lainanlyhennyksestä aiheutuvat kulut tulevaisuuden tuloihin ja mieti kestääkö taloutesi.