Siirry suoraan sisältöön
Opiperusasiat » Blogi » Kuinka aloittelija tunnistaa toimivat blogialustat?

Kuinka aloittelija tunnistaa toimivat blogialustat?

Unelmoitko blogin perustamisesta ja bloggaajan urasta? Blogia voi kirjoittaa harrastuspohjalta, mutta siitä voi tehdä itselleen lisätienestin tai jopa päätyön. Erilaiset blogialustat mahdollistavat niin ammattimaisen kuin harrastetoiminnan. Blogialustan valinnassa kannattaakin ottaa huomioon, kuinka suurella intensiteetillä työhönsä paneutuu. Valittavana on niin maksuttomia kuin maksullisia alustoja. Erityisesti vasta-alkajalle tai harrastelijalle ilmaiset blogipalvelut mahdollistavat ammattimaisen kirjoittamisen ilman kustannuksia. Tämä tarkoittaa, että kenestä tahansa voi tulla bloggaaja.

Kenestä tahansa voi tulla ammattimainen ja uskottava bloggaaja.

Blogialustat tarjoavat myös aloittelijalle sopivia palveluita

Useat ilmaiset blogialustat tarjoavat kattavat palvelut rekisteröityneille käyttäjilleen. Jopa aloittelija voi ilmaisilla alustoilla luoda ammattimaisen ja uskottavan näköisen blogin. Maksuttomissa alustoissa ulkoasuun voi usein vaikuttaa vain rajatusti, mutta valmiilla pohjilla saa luotua ensimmäisen bloginsa nopeasti. Pääasia kuitenkin on, että itse asiaan eli kirjoittamiseen ja postausten julkaisemiseen päästäisiin mahdollisimman nopeasti. Tämän jälkeen blogia voi muokata vaikka loputtomiin.

Blogia rakentaessa ja suunnitellessa kannattaa muistaa yksi asia. Jos sille haluaa lukijoita, se pitää jossakin vaiheessa julkaista. Monet sortuvat täydellisyyden tavoitteluun ja hiovat bloginsa ulkoasua tai tekstien sanamuotoja, eivätkä koe, että ne olisivat missään vaiheessa julkaisukelpoisia. Kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät lukijat ole yhtä armottomia blogiasi kohtaan kuin sinä olet. Usein lukijat ovat tyytyväisiä selkeään blogiin, joka tarjoaa tietoa tai vastaa heidän kysymyksiinsä.

Ilmaiset blogialustat vertailussa

Monet blogialustat tarjoavat valmiita ulkoasuvaihtoehtoja, joita on mahdollista muokata rajatusti. Jos blogi sisältää pääasiassa tekstiä ja hyvin vähän kuvia, niin Blogger on toimiva ilmainen palvelu. Alusta on suomenkielinen ja palvelusta saa myös asiakaspalvelua suomeksi. Se on monille tärkeä asia alustaa valitessa. Jos taas blogi sisältää paljon kuvia, niin WordPress on hyvä ilmainen vaihtoehto. Sekin toimii suomenkielellä ja antaa bloggaajalle laajasti mahdollisuuksia.

Jos blogin ulkoasun suunnittelu kiinnostaa ja siihen haluaa panostaa, niin WordPress mahdollistaa tämän. Se voi aloittelijasta tuntua jopa hieman monimutkaiselta alustalta, mutta kun sen sisäistää, se tarjoaa monipuolisesti vaihtoehtoja. Blogialustat kannattaa testata käytännössä ja vertailla niiden ominaisuuksia. Vain näin voi löytää omaan tarkoitukseensa täydellisen alustan.

Kannattaako kaikki tehdä itse?

Joskus blogiin tarvitaan infografiikkaa, jotta asiat saadaan esitettyä lukijoille mahdollisimman selkeästi. Jos infografiikka ja sen luominen ei luonnistu itseltä, niin esimerkiksi Fluente tarjoaa infografiikkapalvelua. Yritykset ja miksei yksityishenkilötkin voivat tilata käyttöönsä sopivia ja visuaalisesti tyylikkäitä tilastoja ja infografiikoita. Joskus kun omat taidot eivät riitä, on järkevämpää antaa työ ammattilaisten hoidettavaksi. Näin säästetään omia voimavaroja ja energiaa siihen osa-alueeseen, joka on vahvuus.

Luettuasi tämän tekstin, olet saanut ohjeet blogin perustamiseen. Näillä ohjeilla aloittelija pääsee hyvin alkuun, mutta todellinen oppi bloggaajana tulee sitä tekemällä. Kun julkaisee tekstejä ja seuraa tilastoja sekä kommunikoi lukijoiden kanssa, saa arvokasta tietoa siitä, mitä mieltä blogista ollaan.

Blogialustat kannattaa testata ja vertailla

Jos tuntee suurta paloa blogin kirjoittamiseen, mutta aihe on hakusessa, niin kannattaa lähteä suunnittelemaan sitä mahdollisimman yksinkertaisesta näkökulmasta. Mieti, missä asioissa olet hyvä, tai mistä tiedät erityisen paljon. Mihin asioihin ihmiset kaipaavat kipeästi apua? Usein nämä ongelmat ovat hyvin arkisia, kuten pyykinpesu ja kuinka erilaiset pyykinpesumerkit tulkitaan. Blogi voi vaikka vastata siihen, kuinka pyykit pestään oikein ja ekologisesti.

Aiheen ei siis tarvitse olla monimutkainen tai ihmeellinen. Se voi olla arkinen ja hyvin tavallinen. Blogi voi pureutua ruoanlaittoon, kodin siivoukseen tai järjestykseen liittyviin asioihin, lapsiperhearjesta selviämiseen tai esimerkiksi askarteluvinkkeihin, mitkä on mahdollista toteuttaa kotoa löytyvillä tarvikkeilla.

Blogia suunnitellessa kannattaa vertailla eri palveluiden blogialustat, jotta omaan tarkoitukseen täydellisesti sopiva löytyy. Aihetta suunnitellessa kannattaa muistaa, että yksinkertainen aihe on toimivin. Aiheen pitää myös kiinnostaa kirjoittajan lisäksi potentiaalisia lukijoita. Hyviä aiheita löytyy esimerkiksi tutkimalla, mistä ihmiset etsivät tietoa hakukoneilla. Niistä aiheista saa koostettua aiheen, jossa on potentiaalia. Jos haaveena on oma blogi, niin se kannattaa perustaa ja kokeilla, onko se oma juttu.