Siirry suoraan sisältöön

Kodin siivoaminen

Piristääkö kodin siivoaminen?

Siistissä ympäristössä on yleensä parempi olla ja ajatuskin luistaa liukkaammin. Jos siivous tuntuu ikävältä ja vastenmieliseltä, voivat Marttojen siivousvinkit olla hyödyllinen apu. Haluamme auttaa kodin siisteyden ylläpitämisessä ja kerrommekin joitain omia vinkkejämme, joiden avulla on helpompi onnistua. Siivouksen ei tarvitse olla pakkopullaa ja vain harmia aiheuttavaa. Se voi olla myös mukavaa ajanvietettä ja varmasti oma käden jälki näkyy. On aina mukavaa ihastella oman työnsä tuloksia nostamalla jalat puhtaalle pöydälle ja rentoutumalla ansaitun kahvikupposen kera. Sitä tulee samalla mietittyä, mikä tässä nyt taas oli niin vaikeaa. Ehkä se on vain aloittamisen ihana kamaluus.

Kun kodin siivoaminen tehdään järjestelmällisesti ja määritellään tietty siivousjärjestys, auttaa se suoriutumaan urakasta helpommin. Kukaan ei voi olla monessa paikassa yhtä aikaa, joten helpointa on siivota alue kerrallaan kunnolla.

Mikä ihmeen siivousjärjestys?

Varsinkin allergiakodeissa, voidaan oloa helpottaa säännöllisellä siivoamisella ja oikealla järjestyksellä. Nyrkkisääntö onkin, että edetään puhtaimmasta kohti likaisinta ja ylhäältä alaspäin. Suositeltua onkin siivota huone kerrallaan ja sulkea jo siivottu huone perässään. Kun siivoaa tasot ennen lattioita, ei ilmassa leijaileva pöly laskeudu enää jo siivotulle pinnalle.

Säännöllisellä siivouksella saa ihmeitä aikaan, eikä suursiivousta välttämättä tarvitse olla jatkuvasti tekemässä. Palastelemalla urakkaa on mukavampaa ja helpompaa pitää koti siistinä jatkuvasti. Sen sijaan siis, että siivoaa koko kodin kerran kuukaudessa ja viettää tunteja sen parissa, voi siivota vähän kerrallaan pitkin viikkoa. Tällöin likaisuus ja sekaisuus eivät pääse ottamaan valtaa koko asunnosta.

Kodin siivoaminen

Siivouksesta voi tehdä hauskaa

Jo hyvällä musiikilla saa touhusta mielekkäämpää. Myös oman asenteen muuttaminen auttaa, yrittää ajatella siivousta positiivisena juttuna. Jos on lapsia, voi heidän kanssaan keksiä hauskoja leikkejä siivoukseen liittyen motivoidakseen heitä jaksamaan. Monet lapset innostuvat pienistä siivouskisoista, varsinkin jos luvassa on palkinto. Ja miksei palkintoa voisi olla aikuisillekin?

Oman ajanhallinta voi joskus olla stressaavassa arjessa haastavaa. Tuntuu ettei vain kerta kaikkiaan ole aikaa siivota kunnolla. Se kannattaakin laittaa kalenteriin kuin mikä tahansa muukin meno. Kun tietää, että keskiviikkona pitää siivota, sille järjestyy aikaa kuin itsestään. Toki se on laitettava sellaiseen kohtaan, jossa ei ole jo muita menoja.

Kodin siivoaminen

Kodin siivoaminen on mukavampaa yhdessä

Siivous voi olla raskasta ja viedä aikaa. Opi perusasiat -sivusto suositteleekin, että kaikki jotka asuvat asunnossa, osallistuvat myös sen siivoamiseen. Ei ole vain äidin tehtävä hoitaa siisteyttä vaan sotkut ovat yhteisiä. Kun kodin siivoaminen tehdään yhdessä, ei se vie aikaa liikaa yhdeltä perheen jäseneltä. Ei ole huono idea muutenkaan sopia, mitkä siivoustehtävät ovat kenenkin vastuulla. Kunhan vain jokainen hoitaa oman tonttinsa.

Ota Marttojen siivousvinkit haltuun, ja kotisi pysyy taas astetta siistimpänä. Välineilläkin on merkitystä eikä aina paraskaan vinkki auta jos käytössä on huonot pesuaineet. Näihin kannattaa hieman panostaa vaikkei siivous ehkä välineurheilua olekaan. Huonoilla välineillä se varmasti on hankalampaa ja sitä myöten siihen tulee tartuttua huonommin. Kun taas välineet ovat hyvät ja helpommin käden ulottuvilla, tulee ehkä pyyhkäistyä joitain alueita melkein huomaamatta.